Tautas teātris “Iskateļ” – Daugavpils Kultūras pils kolektīvs, viens no vecākajiem amatieru kolektīviem pilsētā.

1964.gada maijā Kultūras namā Nr.1 dramatiskajā kolektīvā tika izveidota jauniešu teātra studija, kuras vadītājs bija Daugavpils teātra aktieris Nikolajs Taranovs.

Vēlāk Pjotrs Hohlovs – jauniešu teātra studijas vadošais aktieris izveidoja teātri “Iskateļ”. Pirmais iestudējums – V.Katajeva “Riņķa kvadratūra”.

Kādu laiku kolektīvs darbojās Celtnieku Kultūras namā.

Kopš 1972.gada ir atvērta Ķīmiķu Kultūras pils, kur apmetās teātris “Iskateļ”. Teātra kolektīvā darbojās nedaudz vairāk kā 30 cilvēki, teātris daudz ceļoja pa bijušās PSRS republikām.

1984.gadā kolektīvam tika piešķirts goda nosaukums “Tautas teātris”.

No 1986.gada līdz 2019.gadam Tautas teātri “Iskateļ” vadīja Jurijs Losevs – Latvijas valsts konservatorijas teātra fakultātes absolvents. Viņa radošā darbība bija saistīta ar darbu Rīgas krievu drāmas teātrī, K.Staņislavska Karagandas krievu reģionālajā drāmas teātrī un Daugavpils valsts teātrī. Tautas teātrī Jurijs Losevs darbojās kā aktieris un režisors.

Tautas teātris “Iskateļ” un tā aktieri vairākkārt kļuva par republikas un reģionālo konkursu laureātiem un diplomantiem.

Divi aktieri – Vladimirs Matvejevs un Staļina Ceceruka darbojas teātrī “Iskateļ” vairāk nekā 40 gadus. Trīsdesmit gadu pieredze aktrisēm – Sofjai Lasovskai un Allai Terehovai.

Daži teātra “Iskateļ” dalībnieki kļuva par profesionāliem aktieriem. Viens no tiem ir Aivars Klanovskis (pseidonīms: Sergejs Klanovskis). No 1991.gada strādā Kinoaktiera teātrī, piedalās radio teātra iestudējumos, ieskaņojis un dublējis ap 200 kinofilmas. Filmējies aptuveni 30 kinofilmās un televīzijas seriālos. 2004.gadā Sergejam Kalanovskim piešķirts Krievijas Federācijas Nopelniem bagātā aktiera goda nosaukums.

Pēdējos gados kolektīvs uzstājas ar izrādēm Lietuvā, Baltkrievijā, regulāri piedalās amatieru kolektīvu skatēs Latvijā.

Kopš 2019.gada Tautas teātri “Iskateļ” vada Daugavpils Universitātes mākslas fakultātes students Vladislavs Vasiļjevs.

Uz šo dienu Daugavpils Tautas teātris “Iskateļ” ir vienīgais pastāvīgi strādājošais Tautas teātris Latvijā, kas izrādes iestudē krievu valodā. Tas turpina iepazīstināt skatītājus ar krievu kultūru. Teātra repertuāra pamatā ir krievu klasiskās un modernās  lugas.

Pastāvīgā trupa ir 15 cilvēki.

Teātris ar prieku pieņem jaunus aktierus.

Vecumam un izglītībai nav nozīmes. Galvenais: mīlestība un interese par teātri.

Kontaktinformācija

Režisors: Vladislavs Vasiļjevs