Tautas teātris “Iskateļ”

Tautas teātris “Iskateļ” – Daugavpils Kultūras pils kolektīvs, viens no vecākajiem amatieru kolektīviem pilsētā. 1964.gada maijā Kultūras namā Nr.1 dramatiskajā kolektīvā tika izveidota jauniešu teātra studija, kuras vadītājs bija Daugavpils teātra aktieris Nikolajs Taranovs. Vēlāk Pjotrs Hohlovs – jauniešu teātra studijas vadošais aktieris izveidoja teātri “Iskateļ”. Pirmais iestudējums – V.Katajeva “Riņķa kvadratūra”. Kādu laiku kolektīvs darbojās Celtnieku Kultūras namā. Kopš 1972.gada ir atvērta Ķīmiķu Kultūras pils, kur apmetās teātris “Iskateļ”. Teātra kolektīvā darbojās nedaudz vairāk kā 30 cilvēki, teātris daudz ceļoja pa bijušās PSRS republikām. 1984.gadā kolektīvam tika piešķirts goda nosaukums “Tautas teātris”. No 1986.gada līdz 2019.gadam Tautas teātri “Iskateļ” vadīja Jurijs Losevs – Latvijas valsts konservatorijas teātra fakultātes absolvents. Viņa radošā darbība bija saistīta ar darbu Rīgas krievu drāmas teātrī, K.Staņislavska Karagandas krievu reģionālajā drāmas teātrī un Daugavpils valsts teātrī. Tautas teātrī Jurijs Losevs darbojās kā aktieris un režisors. Tautas teātris “Iskateļ” un tā aktieri vairākkārt kļuva par republikas un reģionālo konkursu laureātiem un diplomantiem. Divi aktieri – Vladimirs Matvejevs un Staļina Ceceruka darbojas teātrī “Iskateļ” vairāk nekā 40 gadus. Trīsdesmit gadu pieredze aktrisēm – Sofjai Lasovskai un Allai Terehovai. Daži teātra “Iskateļ” dalībnieki kļuva par profesionāliem aktieriem. Viens no tiem ir Aivars Klanovskis (pseidonīms: Sergejs Klanovskis). No 1991.gada strādā Kinoaktiera teātrī, piedalās radio teātra iestudējumos, ieskaņojis un dublējis ap 200 kinofilmas. Filmējies aptuveni 30 kinofilmās un televīzijas seriālos. 2004.gadā Sergejam Kalanovskim piešķirts Krievijas Federācijas Nopelniem bagātā aktiera goda nosaukums. Pēdējos gados kolektīvs uzstājas ar izrādēm Lietuvā, Baltkrievijā, regulāri piedalās amatieru kolektīvu skatēs Latvijā. Kopš 2019.gada Tautas teātri “Iskateļ” vada Daugavpils Universitātes mākslas fakultātes students Vladislavs Vasiļjevs. Uz šo dienu Daugavpils Tautas teātris “Iskateļ” ir vienīgais pastāvīgi strādājošais Tautas teātris Latvijā, kas izrādes iestudē krievu valodā. Tas turpina iepazīstināt skatītājus ar krievu kultūru. Teātra repertuāra pamatā ir krievu klasiskās un modernās  lugas. Pastāvīgā trupa ir 15 cilvēki. Teātris ar prieku pieņem jaunus aktierus. Vecumam un izglītībai nav nozīmes. Galvenais: mīlestība un interese par teātri. Režisors: Vladislavs Vasiļjevs Kontakttālrunis: 65443809 Nodarbību grafiks: Pirmdien: 18:00 – 20:00 Ceturtdien: 18:00 – 20:00 Svētdien: 14:00 – 17:00 Informācija par kolektīvu Vecuma grupa: pieaugušie Dalībnieku skaits: 15

Cirka studija “Jaunība”

Bērnu cirka studija “Jaunība” – Daugavpils Kultūras pils kolektīvs. 1987.gada 15.maijā cirka studijas kolektīvs uzsāka savu darbību. Visus šos gadus to vada profesionāli cirka mākslinieki – Marija un Jevgeņijs Čirkovi. Par viņu unikālajiem akrobātiskajiem trikiem bija pārsteigti pat izcili eksperti. Vairākus gadus neviens neuzdrošinājās atkārtot šī unikālā pāra trikus. Gadu gaitā Čirkovu audzēkņi kļuvuši par daudzu prestižu konkursu un festivālu laureātiem, daži ir  veiksmīgi profesionāli cirka mākslinieki, kuri strādā Rietumeiropā un ASV. Tatjana Ščetkovskaja – Montekarlo cirka festivāla sudraba medaļas ieguvēja. Tagad dzīvo un strādā ASV (Floridas štats). Kristīne Kokina – 2002.gadā pasaules čempionātā Losandželosā ieguva 2 zelta medaļas cirka mākslā.   Diāna Nikuļičeva – daudzu starptautisku festivālu dalībniece, prestižu balvu un Grand Prix ieguvēja. Viņa strādāja Rīgas cirkā, cirkā-šapito “Olympia” (Zviedrija), slavenajā Berlīnes teātrī “Wintergarten”. 2020.gadā duets Adam Jukes & Diana Nikuliceva ar aizraujošu skrituļslidu numuru konkursā “Skates U.S.” ieguva Grand Prix. Adam Jukes – “Cirque du Soleil” mākslinieks. Šobrīd Diāna strādā Amerikā. Kopš 2006.gada Kultūras pils un cirka studija “Jaunība” rīko Starptautisko bērnu un jauniešu cirka mākslas festivālu “PARAD ALLE”, kas kļuvis par vienu no mūsu pilsētas vizītkartēm. Bijušie Marijas un Jevgeņija Čirkovu audzēkņi vairākkārt ir kļuvuši par mūsu festivāla laureātiem. Tradicionāli “PARAD ALLE” piedalās tādas valstis kā: Krievija, Baltkrievija, Ukraina, Zviedrija, Šveice, Lietuva, Igaunija, Latvija un citas valstis. Starptautiskā žūrija sastāv no pazīstamiem cirka mākslas profesionāļiem, žūrijas komandas vadītāja ir Lolita Lipinska – “Latvijas cirka mākslinieku asociācija” sabiedriskās organizācija biedrs, starptautiskā cirka mākslas festivāla “Pasaule ir brīnumu pilna” autore un režisore, kurai ir liela  pieredze Daugavpils festivālā. Dalībnieku prasmes ar katru gadu pieaug, pats festivāls kļūst interesantāks un aizraujošāks. 2019.gada oktobrī renovētajā Kultūras pilī tika rīkots XI Starptautiskais bērnu un jauniešu cirka mākslas festivāls “PARAD ALLE”. Cerams, ka šādas pieredzes apmaiņa festivāla ietvaros turpināsies arī nākotnē, kas veicinās šāda veida mākslas attīstību, cirka studiju popularizēšanu jauniešu vidū un  harmonisku jaunās paaudzes audzināšanu. Cirka studijā “Jaunība” nodarbojas 15 cilvēki. Studija labprāt uzņems jaunus audzēkņus. Kolektīva vadītājs: Marija un Jevgeņijs Čirkovi Kontakttālrunis: 65443809 Nodarbību grafiks: Pirmdiena: 17:00-19:30 Otrdiena: 17:00-19:30 Trešdiena: 17:00-19:30 Ceturtdiena: 17:00-19:30 Piektdiena: 17:00-19:30 Informācija par kolektīvu Vecuma grupa: bērni un jaunieši Dalībnieku skaits: 15